جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

مانده مرخصی و اطلاعات حقوقی کامل درباره آن

فهرست مطالب


مرخصی به طور کلی حقی تعریف می‌شود که کارمند برای ترک کار طی روزهای هفته دارد و این حق از دیرباز در همه نقاط دنیا شناخته شده است. محاسبه مانده مرخصی کارگران شامل دو موضوع محاسبه تعداد روزهای استفاده نشده از مرخصی استحقاقی و محاسبه مبلغ بازخرید مرخصی است. مرخصی و باید و نبایدهای آن از موارد بحث برانگیز در شرکت‌ها هستند. در قانون کار مرخصی‌های مختلفی برای کارگران و کارمندان در نظر گرفته شده است که برخی با حقوق و برخی بدون حقوق و مزایا هستند.  همه کارمندان باید این دو نوع مرخصی را بشناسند تا با علم کافی بتوانند برای دریافت حق و حقوق خود قدم بردارند.

در این مقاله اطلاعات جامعی درباره مانده مرخصی و نحوه محاسبه آن، نحوه انتقال به سال بعد و نحوه محاسبه در پایان قرار داد ارائه می‌شود. در آخر یک سیستم حسابداری دقیق با رابط کاربری آسان معرفی می‌شود.

مرخصی استحقاقی کارگران

مانده مرخصی چیست؟ اطلاعات لازم درباره مرخصی

به مرخصی‌های استحقاقی استفاده نشده توسط کارمندان یا کارگران مرخصی استحقاقی گفته می‌شود. در پایان قرارداد سالانه و محاسبه مانده مرخصی این امکان برای کارمندان فراهم است که بخشی از مرخصی‌های استحقاقی استفاده نشده را به سال بعد منتقل کرده و یا معادل ریالی آن را به همراه محاسبات طبق جدول عیدی کارگران دریافت کنند. با کمی جست و جو متوجه می‌شویم طبق ماده 66 قانون کار تنها 9 روز از مانده مرخصی کارکنان به سال بعد منتقل می‌شود و هرکارمند مجاز به ذخیره 15 روز از مرخصی خود است. البته این موضوع برای کارمندانی صدق می‌کند که به مدت 12 ماه از سال را فعالیت داشته‌اند. به عنوان مثال اگر کارمندی 9 ماه از سال را مشغول باشد این قانون برای او صدق نمی‌کند.

از اهداف اصلی قانون‌گذاران برای ایجاد انواع مرخصی حفظ سلامت و بهره‌وری کارمند بوده است. کارمندان تا جایی که می‌توانند از مرخصی خود استفاده کنند تا فشار کار زیاد بر سلامتی آن‌ها تاثیر مخرب نگذارد. اگر کارمندی از مرخصی‌های خود به طور کامل استفاده نکند امکان انتقال آن به سال بعد یا دریافت معادل ریالی آن وجود دارد.

پادکست‌های رادیو مالی با موضوع مرخصی

اگر اهل پادکست گوش کردن هستید، رادیو مالی سپیدار سیستم پادکست ویژه‌ای را برای مرخصی تهیه کرده است. این پادکست‌ها با حضور برترین اساتید و خبرگان حسابداری کشور تهیه و به رایگان قابل استفاده است. پیشنهاد می‌کنیم اگر شنیدن پادکست را به خواندن درباره انواع مرخصی ترجیح می‌دهید، همین الان اپیزودهای ما را در پادکست رادیو مالی گوش کنید. به شما اطمینان می‌دهیم که به تمامی‌سوالات شما درباره مالیات حقوق پاسخ گفته‌ایم.

انواع مرخصی کارمندان

انواع مرخصی چیست و در قانون کار چگونه محاسبه می‌شود؟

درخواست مرخصی از کارفرما در برخی شرکت‌ها دغدغه به شمار می‌رود زیرا گاهی اوقات پیش آمده که کارمند نیاز به مرخصی دارد ولی کارفرما مخالفت می‌کند. در صورت عدم استفاده کارگران از مرخصی در آخر سال با سنوات می‌توانند مبلغ معادل 9 روز را دریافت کنند. کارفرما موظف است در صورت عدم وجود مانعی نسبت به اعطای مرخصی اقدام کند. انواع مرخصی شامل موارد زیر است:

  • مرخصی استحقاقی
  • مرخصی استعلاجی
  • مرخصی ازدواج
  • مرخصی فوت اقوام درجه یک
  • مرخصی ساعتی
  • مرخصی بین تعطیلی
  • مرخصی زایمان
  • مرخصی حج
  • مرخصی بدون حقوق

موارد مذکور از انواع مرخصی هستند که کارمندان و کارگران در صورت نیاز می‌توانند از هرکدام استفاده کنند. دو مورد مرخصی استحقاقی و استعلاجی بیشتر مورد استفاده قرار می‌گیرند پس بنابراین توضیحات کوتاهی درباره آن‌ها ارائه می‌دهیم.

اخذ مرخصی استحقاقی

نحوه محاسبه مانده مرخصی

برای محاسبه مانده مرخصی کارمند باید یکسال کاری را با شرکت گذرانده باشد. طبق ماده 66 قانون کار انتقال 9 روز باقی‌مانده از مرخصی برای افرادی فراهم است که یکسال از کار شرکتی آن‌ها گذشته باشد. اگر فردی کمتر از یکسال در شرکتی مشغول به کار بوده است نمی‌تواند مرخصی خود را به سال بعد انتقال دهد. حالتی را فرض کنید که 13 روز از مرخصی سالانه فرد باقی‌مانده، در این حالت صرفا 9 روز به سال بعد منتقل شده و کارمند می‌تواند 4 روز آن را استفاده کند.

حسابداری بهای تمام شده پرداخت حقوق و دستمزد کارمندان از مهم‌ترین وظایف یک شرکت است. با توجه به حساسیت بالا و نیاز به دقت عمل در محاسبه حقوق و دستمزد ضروری است تا با استفاده از نرم‌افزارهای حسابداری انجام گیرد. نحوه محاسبه مرخصی در قانون کار از جمع محاسبه انواع مرخصی‌ها بدست می‌آید. به بیانی دیگر فرمول معینی که بتوان با استفاده از آن همه مرخصی‌ها را محاسبه کرد طراحی نشده است بلکه هرکدام فرمول جداگانه خود را دارند.

اخذ مرخصی کارمندان

مرخصی استحقاقی چیست؟ تعریف و نکاتی که درباره آن باید بدانید

مرخصی استحقاقی همان مرخصی سالانه است که به حق کارمند برای ترک کار در روزهای عادی اطلاق می‌شود. اکثر کشورها حداقل مرخصی ماهانه ر در قانون کار خود تعریف کرده‌اند. در ایران ماهانه 2.5 روز به کارمندان و کارگران مرخصی تعلق می‌گیرد. این عدد در سال معادل 26 روز است. از این تعداد روز هر کارمندی می‌تواند استفاده کند البته میزان مرخصی نباید از حد مجاز ماهانه عبور کند. تا پایان قرارداد سالانه در صورتی که کارگران بدانند سنوات چیست، قادر خواهند بود دستمزد پایان سال خود را محاسبه کنند. برخی کارفرمایان سیاست‌های خاص خود را برای ارائه مرخصی به کارمندان دارند که هرکسی در شرایط خاص بتواند از مرخصی خود استفاده کند.

نکاتی درباره مرخصی استحقاقی که باید به آن توجه داشته باشید

همه کارمندان و کارگران باید اطلاعات کافی را درباره مرخصی استحقاقی بدانند. بسیاری از کارگران به دلیل کمبود دانش درباره نکات مرتبط به مرخصی استحقاقی نمی‌توانند حقوق خود را مطالبه کنند. البته در نرم‌افزار فروش و پخش مویرگی، همه روزهای مرخصی به درستی محاسبه می‌شوند.

  1. روز جمعه یک روز تعطیل برای کارگان است که باید مزد دریافت کنند
  2. روز 11 اردیبهشت در تقویم رسمی کشور روز کارگر نام‌گذاری شده است که در این روز کارفرمایان نباید نیروهای خود را به کار گیرند.
  3. روزهای تعطیل رسمی سال جزء مرخصی سالانه محاسبه نمی‌شوند.
  4. کارگران و کارمندان مجاز هستند تنها 9 روز از مرخصی سالانه خود را ذخیره کنند.
  5. در صورت از کارافتادگی، بازنشستگی، تعطیلی کارگاه یا فوت کارگر، مرخصی‌های باقی مانده به ورثه یا شخص کارگر پرداخت می‌شوند.
  6. در صورت استعفا یا ترک کار، فرد نمی‌تواند مانده مرخصی خود را مطالبه کند.
  7. شرایط بهره بردن از مرخصی بدون حقوق توسط کارگر، طی نامه کتبی میان کارفرما و کارگر تعیین می‌شود.

با دانستن قوانین درباره مرخصی استحقاقی می‌توان تصمیم‌گیری بهتری درباره نحوه دریافت حق و حقوق انجام داد. کارگران در صورت لزوم می‌توانند از مرخصی استحقاقی خود با حقوق و مزایا بهره ببرند. توجه داشته باشید که به مدت 9 روز از 26 روز مرخصی سالانه قابل انتقال به سال بعد است.

دریافت مرخصی استحقاقی

مرخصی استعلاجی چیست؟ شرح قوانین مرتبط

یکی از مرخصی‌های چالش برانگیز کارکنان مرخصی استعلاجی است که به میزان تجویز پزشک بستگی دارد. این مرخصی از جانب شرکت محل کار انجام نمی‌شود و حتما باید به تایید سازمان تامین اجتماعی برسد. در قانون کار روزهای خاصی برای دریافت مرخصی استعلاجی وجود ندارد. این نوع مرخصی اعم از کوتاه مدت یا بلند مدت باید به تصویب کمیسیون پزشکی سازمان تامین اجتماعی برسد تا جزئی است سوابق کار فرد محاسبه شده و غرامت مصوب نیز پرداخت شود. نهایت سقف مرخصی استعلاجی 4 ماه است ولی در صورت ارائه گواهینامه بیماری صعب‌العلاج از جانب پزشک معتمد و تاییدیه شورای عالی پزشکی، فرد کاملا بازنشست می‌شود.

طبق قانون استعلاجی در صورتی که هر نوبت دریافت مرخصی 7 روز یا در طول سال 15 روز باشد، تاییدیه پزشک معالج برای سازمان تامین اجتماعی کفایت می‌کنند. در غیر اینصورت باید به تایید شورای عالی پزشکی تامین اجتماعی برسد. طبق ماده 74 قانون کار مدت مرخصی استعلاجی با تایید سازمان تامین اجتماعی جزو سوابق کاری بازنشستگان و کارگران محاسبه می‌شود.

سپیدار سیستم، نرم افزار محاسبه انواع مانده مرخصی، حقوق و دستمزد

نرم‌افزارهای متعددی به منظور محاسبه حقوق و دستمزد کارگان و کارمندان طراحی و روانه بازار شده‌اند که هرکدام برای جذب بخشی از بازار خدمات متنوعی ارائه می‌دهند. شرکت نرم‌افزاری سپیدار سیستم در سال 1387 با هدف ارائه سیستم مالی – حسابداری بنیان‌گذاری شد. این نرم‌افزار با محاسبه مانده مرخصی کارمندان و میزان دقیق حقوق مزایا بخش زیادی از دغدغه‌های مالی کارفرمایان را کاهش داده است. صاحبان کسب‌و‌کار می‌توانند قبل از تهیه نرم‌افزار سپیدار از کارشناسان مجموعه مشاوره‌های لازم را دریافت کنند.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نویسندگان
اینفومت

اینفومت تلاش می کند با تولید محتوای مناسب برای جامعه هدف، خدمت هر چند کوچک را عرضه نماید

FOLLOW US ON