لیست تجمیعی چیست؟ پاسخ به پرسشهای مهم تجمیعی
آیا درباره لیست تجمیعی حقوق و دستمزد چیزی شنیدهاید؟ ثبت تجمیعی در معاملات فصلی در چه شرایطی انجام میشود؟ فهرست تجمیعی یک شاخص کلیدی است که به مدیران و صاحبان کسب و کار در ارزیابی عملکرد سازمان و گرفتن تصمیمهای مهم در خصوص برنامه مالی و مالیاتی شرکت کمک میکند.
با توجه به اهمیت و ضرورت فهرست تجمیعی در کسب و کارها در مقاله پیش رو قصد داریم ابتدا این فهرست را به صورت کامل و واضیح شرح دهیم و سپس مراحل ارسال فهرست تجمیعی صورت معاملات فصلی را به صورت تصویری آموزش دهیم پس تا انتها مقاله را مطالعه کنید.
مدیران کسب و کارها
مدیران مالی شرکت ها
حسابداران و کمک حسابداران
علاقمندان به مباحث حقوق و دستمزد و مالیات
در این مقاله به مباحث زیر می پردازیم:
لیست تجمیعی چیست؟
لیست تجمیعی یک شاخص کلیدی میباشد که به مدیر در ارزیابی عملکرد سازمان و اتخاذ تصمیمهای مهم کمک میکند؛ این لیست که از شاخصهای مالی و عملکردی تشکیل شده است شامل مواردی مانند درآمد، سودآوری، بازده سرمایه گذاری، نرخ رشد فروش، میزان هزینهها و سایر عوامل مالی و عملکردی میباشد.
فهرست تجمیعی میتواند به عنوان یک ابزار برای مقایسه عملکرد سازمان در طول زمان، مقایسه با رقیبان و سنجش پروژه و سرمایه گذاریها و عملکرد اجزای داخلی سازمان باشد و به مدیران کسب و کار کمک میکند تا بهترین عملکرد را داشته باشند و با تصمیمهای بهتر بهرهوری سازمان را بهبود بخشند.
آشنایی با نقش لیست تجمیعی در سود و زیان سازمانها
فهرست بهای تجمیعی چیست؟
این فهرست همان فایل Zip شده ردیفهای فهرست بها میباشد، این فهرست از چند فصل و هر فصل آن از چند ردیف تشکیل شده است که در هر ردیف شرح فعالیت مورد نظر و بهای واحد آن توسط سازمان برنامه و بودجه تعیین شده و برآورد نهایی یک فعالیت از جمع مبلغ ردیفهای فهرست بهای پایه به دست میآید.
در تاریخ 1391/08/14 فهرست بهای تجمیعی راه و باند با شمار بخشنامه 100/65637 برای پروژه بهای راه و ترابری به دستگاههای اجرایی، مهندسان، مشاوران و پیمانکاران ابلاغ شد.
اگر چه طبق این بخشنامه باید 6 ماه بعد از ابلاغ، مواد یاد شده اجرا میشد، اما تا پایان سال 1397 که با صراحت استفاده از آن در فهرست بهای راه و باند ذکر شد در بسیاری از پروژهها استفاده نشد.
در فهرست کلیات فهرست بهای راه و باند که از سال 97 به آن اضافه شد، در پیمانهایی با مبلغ برآورد کمتر از 200 برابر حد نصاب معاملات متوسط (به جز پیمانهای اجرای تونل با طول بیشتر از 200 متر) انعقاد پیمان، باید براساس فهرست بهای تجمیع شده راه و باند فرودگاه و زیرسازی راه آهن بوده و هرگونه پرداخت بابت هزینه عملیات اجرایی غیر از مواردی که با این فهرست مطابق است مجاز نیست.
برای مثال در سال 1400 سقف معاملات متوسط توسط هیئت وزیران 65 میلیون تومان تعیین شده که 200 برابر آن معادل 130 میلیارد تومان میباشد و اگر برآورد پایه کمتر از این مبلغ باشد، پیمانها باید براساس فهرست بهای تجمیع شده راه و باند منعقد شود.
با توجه به توضیحاتی که ارائه کردیم مهندسینی که در حوزه راه سازی فعالیت دارند؛ باید علاوه بر فهرست بهای پایه راه و باند بر فهرست بهای تجمیع شده راه و باند نیز مسلط باشند.
ضرورت و اهمیت لیست تجمیعی
فاکتور تجمیعی یکی از مهمترین ابزارهای موجود در حوزه حسابداری و مدیریت است که نقش بسزایی در سازماندهی بخش مالی دارد، در تصویر زیر دلایل ضرورت و اهمیت لیست تجمیعی را شرح دادهایم.
مواردی از اهمیتها و کاربردهای فهرست تجمیعی
اکنون که با ضرورتها و اهمیتهای لیست تجمیعی آشنا شدید، قصد داریم در ادامه مطالب هر یک از موارد ذکر شده در تصویر فوق را شرح دهیم تا به صورت کامل با آنها آشنا شوید:
-
- ارزیابی عملکرد سازمانی: فاکتور به مدیران و صاحبان کسب و کار کمک میکند تا عملکرد مالی و عملیاتی سازمان را نسبت به اهداف و استراتژی آن به صورت کامل و دقیق بسنجند.
- اتخاذ تصمیمات استراتژیک: با داشتن لیست تجمیعی، مدیران کسب و کار میتوانند تصمیمات مهمی برای بهبود عملکرد و بهرهوری سازمان بگیرند و برنامه ریزی بهتری برای رشد و توسعه سازمان داشته باشند.
- مقایسه با رقبا: با لیست تجمیعی، سازمانها میتوانند عملکرد خود را با رقبا مقایسه کرده و اطلاعات خوبی از نقاط ضعف و قوت سازمان نسبت به رقبا فراهم کنند.
- ارزیابی پروژه ها و سرمایه گذاری: با استفاده از فهرست تجمیعی میتوان پروژهها و سرمایهگذاریها را براساس عملکرد مالی و عملیاتی سنجیده و تصمیمهای مناسب درباره سرمایه گذاریهای آینده گرفت.
- اطمینان از سلامت مالی سازمان: فهرست تجمیعی به مدیران کمک میکند که سلامت سیستم مالی و پایداری سازمان را کنترل کرده و پایداری سازمان را با توجه به شاخصهای سود به فروش، سود به سرمایه گذاری، بدهی به حقوق صاحبان سهام بسنجند.
کاربرد لیست تجمیعی
لیست تجمیعی در موارد مختلفی از جمله لیست بهای تجمیعی راه و باند، لیست حقوق و دستمزد، مالیات حقوق و ثبت تجمیعی معاملات فصلی کاربرد دارد و دیگر کاربردهای لیست تجمیعی شامل موارد زیر میباشد:
ردیف | کاربرد لیست تجمیعی |
1 | در لیست تجمیعی راه و باند هم آیتمها و ردیفهای یک فعالیت جمع میشود، تا براساس آن پیمانکار هزینه خود را دریافت کند. |
2 | در لیست تجمیعی حقوق و دستمزد همه موارد تأثیرگذار بر حقوق و دستمزد کارکنان اعمال شده و حقوق و دستمزد آنها به صورت دقیق محاسبه میشود، سپس به اداره مالیاتی تحویل داده میشود. |
3 | در زمینه ارسال معاملات فصلی میتوان فاکتورهای خرید و فروش را تحت شرایطی مانند زمانی که مبلغ فاکتور از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک کمتر است یا فرد موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی نیست به صورت تجمیعی ثبت کرد. |
لیست تجمیعی حقوق و دستمزد
لیست تجمیعی حقوق و دستمزد در پایان سال مالی توسط حسابداران در نرم افزار حقوق و دستمزد تهیه شده و برای رسیدگی به حوزه مالیاتی تحویل داده میشود، تهیه و صحت اطلاعات لیست تجمیعی حقوق و دستمزد بسیار مهم است چون این لیست مبنای محاسبه و کنترل حقوق و مزایای مشمولین حقوق در شرکتها بوده و مالیات پرداختنی براساس آن محاسبه میگردد.
فرمت اکسل لیست تجمیعی حقوق و دستمزد
با تهیه لیست تجمیعی در اکسل حسابداری و انجام محاسبات در آن میتوانید از اشتباهات احتمالی جلوگیری کنید و حقوق و دستمزد پرسنل موسسه و شرکت خود را به طور دقیق و بدون بروز مشکلی محاسبه و به مدیران ارائه دهید.
تجمیعی در معاملات فصلی
براساس بند 14 آیین نامه تبصره 3 ماده 169 کسب و کارهایی که در یک فصل مالیاتی معاملات آنها از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک کمتر باشد، میتوانند فاکتورهای خود را به صورت تجمیعی در صورت معاملات فصلی ثبت کنند که در این فاکتورها که شامل فاکتورهای خرید و فروش نیز میباشد نیاز به درج اطلاعات فرد مقابل مانند کداقتصادی وجود ندارد.
سازمان امور اقتصاد و دارایی حد نصاب معاملات فصلی برای سال 1401، 1.000.000.000 ريال تصویب کرد که 5 درصد آن معادل مبلغ 50.000.000 ريال میباشد، به عبارت دیگر مبلغ فاکتور خرید و فروش فعالان اقتصادی در هر دوره باید کمتر از 50.000.000 ريال باشد تا بتوان آنها را به صورت تجمیعی در یک رکورد ثبت نمود.
نحوه ارسال تجمیعی صورت معاملات فصلی
در ادامه قصد داریم ارسال تجمیعی صورت معاملات فصلی را مرحله به مرحله به صورت تصویری آموزش دهیم تا در ارسال آن دچار مشکل نشوید.
آموزش مرحله به مرحله نحوه ارسال فهرست تجمیعی معاملات فصلی
پس از ورود به سامانه باید به صفحه صورت معاملات فصلی مراجعه کنید، در ادامه دوره (فصل) مربوطه را جهت ارسال صورت معاملات انتخاب نمایید و پس از ورود به صفحه مربوطه گزینه ثبت رکورد جدید را انتخاب کنید تا بتوانید فهرست تجمیعی را ارسال کنید.
ثبت رکورد جدید برای ثبت صورت معاملات تجمیعی و عادی
در مرحله بعد گزینه “معاملات کمتر از 5% مبلغ حدنصاب” را انتخاب کنید.
انتخاب گزینه کمتر از پنج درصد حد نصاب
البته فراموش نکنید، در صورتی که مجموع مبالغ خرید یا فروش شما کمتر از مبلغ 5% حد نصاب معاملات باشد، میتوانید ثبت خود را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی انجام دهید.
با انتخاب این گزینه کلیه اطلاعات مربوط به طرف مقابل از صفحه حذف میشود؛ یعنی با زدن تیک، فقط مبلغ سرجمع کل معاملات دوره (مبالغ زیر 5%) را ثبت میکنید و نیازی به ثبت اطلاعات اشخاص نیست. به تصاویر زیر دقت نمایید.
ثبت و ارسال گزارش معاملات فصلی قبل از تیک تجمیعی
در تصویر فوق گزارش پیش از انتخاب تیک تجمیعی را نشان دادیم و اکنون در تصویر زیر ثبت گزارش بعد از انتخاب تیک تجمیعی را مشاهده خواهید کرد.
ارسال گزارش معاملات فصلی بعد از انتخاب تیک تجمیعی
در صفحه بعد ثبت مجموع مبالغ معاملات مورد نظر همراه با مالیات و عوارض مشمول میباشد که در ادامه مجموع مبالغ خرید یا فروش را به صورت تجمیعی در معاملات فصلی و بدون نیاز به ریز اطلاعات طرف مقابل ثبت میکنیم؛ دقت کنید که ثبت مبالغ مربوط به مالیات ارزش افزوده به ثبت انفرادی یا تجمیعی در معاملات فصلی وابسته نیست.
پس از وارد کردن تمامی اطلاعات، برای ثبت نهایی اطلاعات تجمیعی در معاملات فصلی گزینه “ثبت”را انتخاب کنید و همچنین برای ثبت بیشتر از یک فاکتور (اعم از ثبت انفرادی و یا تجمیعی در معاملات فصلی) گزینه “ثبت و جدید” را انتخاب نمایید؛ در انتها تایید نهایی به شما نمایش داده میشود.
مرحله آخر و تایید نهایی اطلاعات وروردی فاکتور
این فهرست که در ابتدا در سال 91 برای انعقاد پیمان پروژههای رشته راه و ترابری به صورت لازم الاجرا درآمد، اما در سالهای آتی دچار تغییراتی شده است/
فهرست بهای تجمیعی راه و باند 1401 و 1402
فهرست بهای تجمیعی راه و باند در دو سال اخیر در 8 فصل به تحریر درآمده است که شامل موارد زیر است:
- فصل اول تخریب
- فصل دوم عملیات زیرسازی راه، باند فرودگاه و زیرسازی راهآهن
- فصل سوم زیراساس و اساس
- فصل چهارم عملیات آسفالت
- فصل پنجم تجهیزات ایمنی و علائم ترافیکی
- فصل ششم ابنیه کوچک
- فصل هفتم پلهای بزرگ
- فصل هشتم تونل
عوامل تأثیر گذار در فهرست تجمیعی راه و باند
در هر موضوع مهمی عواملی هستند که نقش پررنگتر و مهمتری نسبت به دیگر عوامل ایفا میکنند، عوامل تاثیرگذار در فهرست تجمیعی راه و باند 1402 نیز شامل نرخ نیروی انسانی، کرایه ماشین آلات و مصالح میباشد.
بخشنامه تعدیل تجمیعی راه و باند
در بخشنامه تعدیل تجمیعی راه و باند نحوه محاسبه و پرداخت تعدیل در پیمانهای منعقد شده براساس فهرست تجمیعی توضیح داده شده است، برای تهیه صورت وضعیت تعدیل، باید مقدار آرماتور مصرفی، بتنریزی که در بخشنامه فهرست بهای تجمیعی به آن اشاره شده را داشته باشیم تا بتوانیم از بخشنامه تعدیل آحاد بها استفاده کنیم.
در بند 7 پیوست بخشنامه، نحوه محاسبه تعدیل فهرست بهای تجمیعی توضیح داده شده است که برای استفاده از شاخص های تعدیل با توجه به توضیحات جدول 1 و تفکیک فصول محاسبه میگردد.
نکات مهم در استفاده از لیست تجمیعی
لیست تجمیعی راه و باند از 8 فصل تشکیل شده است که هر فصل دارای یک مورد برای انجام متره و برآورد و چند ردیف برای آن فصل میباشد، این فصلها و ردیفها نسبت به فهرست پایه شامل تعداد کمی میشوند. در ادامه نکات مهمی را در خصوص این لیست ارائه خواهیم داد.
در فصل 4 ردیف 403 که تهیه، حمل، پخش و تراکم آسفالت بندر را شرح میدهد، مبالغ ردیفها با هم جمع شده و به مقدار کل آسفالت تقسیم میشود و بهای واحد ردیف مربوطه از این راه به دست میآید، در مجموع برای برآورد تجمیعی ابتدا محاسبه براساس فهرست پایه میباشد.
براساس بند 4 دستورالعمل بخشنامه برای کارهایی که برآورد هزینه اجرای آنها بیش از یک فهرست بهای پایه مورد نیاز است، فهرست بها و مقادیر یا برآورد هزینه اجرای هر بخش براساس فهرست بهای پایه مربوط به آن به صورت جداگانه تهیه میشود.
اگر وزن رشته راه و باند نسبت به برآورد کل بیشتر از 60 درصد باشد، فهرست بها و مقادیر کار مربوط به این رشته بر مبنای فهرست بهای تجمیع شده راه و باند و در غیر این صورت فهرست بهای پایه ملاک خواهد بود.
پرسش و پاسخ های مهم لیست تجمیعی
در ابتدای مطالب موضوعاتی که نیاز بود در خصوص لیست تجمیعی بدانید را توضیح و ارائه دادیم تا بتوانید با این لیست به صورت کامل آشنا شوید، در ادامه نیز فرض را بر آن گرفتیم که فعلا پرسشهایی برایتان بی پاسخ مانده است و اکنون میخواهیم به آنها نیز پاسخ دهیم.
تفاوت تجمیعی و تجمعی در ارسال معاملات فصلی چیست؟
به دلیل تشابه ظاهری دو کلمه تجمیعی و تجمعی بعضی حسابداران با برداشتهای غلط اقدامات نادرستی انجام میدهند، اما ثبت معاملات به صورت تجمیعی با تجمعی کاملا متفاوت است.
وقتی در طول یک فصل از یک فرد حقیقی یا حقوقی چندین فاکتور خرید یا فروش موجود باشد، نیازی به ثبت جداگانه فاکتورها نیست و میتوان کل مبالغ را به صورت یک رکورد تجمعی به نام طرف مقابل با مشخصات کامل در سامانه مودیان ثبت کرد.
در ثبت به صورت تجمعی نوع کالا یا خدمات، تعداد فاکتورهای قابل ثبت و رعایت حد نصاب معاملات کوچک مهم نیست و فقط مبلغ خرید و فروش و مشخصات کامل فرد مقابل ثبت میشود.
ثبت چه فاکتورهایی به صورت تجمیعی امکان پذیر است؟
مهمترین شرط برای ثبت فاکتور به صورت تجمیعی این است که مبلغ فاکتور خرید یا فروش از 5 درصد حد نصاب معاملات کوچک کمتر باشد.
اگر فاکتورها برای اشخاص حقیقی متفاوتی باشند و تک تک فاکتورها از مبلغ یاد شده کم تر باشد؛ اما مجموع آنها از مبلغ 5 درصد حد نصاب بیشتر باشد مشکلی نیست. بهتر است برای فاکتورهای مختلف اشخاص حقوقی به صورت تجمیعی ثبت نشود.
اشخاصی که موظف به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند؛ میتوانند فاکتورهای خرید و فروش خود را به صورت تجمیعی ثبت کنند.
نتیجه گیری
لیست تجمیعی یک شاخص کلیدی میباشد که به مدیر یا صاحب کسب و کار در ارزیابی عملکرد سازمان و اتخاذ تصمیمهای مهم کمک میکند؛ این لیست که از شاخصهای مالی و عملکردی تشکیل شده است و شامل مواردی مانند درآمد، سودآوری، بازده سرمایه گذاری، نرخ رشد فروش، میزان هزینهها و سایر عوامل مالی و عملکردی میباشد.
در این مقاله سعی شد درباره فهرست تجمیعی و کاربرد آن در لیست حقوق و دستمزد و ثبت معاملات فصلی و لیست تجمیعی راه و باند توضیح داده شود، شما میتوانید سوالات خود درباره این مقاله را در قسمت نظرات برای ما بنویسید، در اسرع وقت به آنها پاسخ داده خواهد شد.