در این مقاله قصد داریم ضمن تعریف سنوات و فرق آن با پایه سنوات، به نحوه محاسبه آن در سیستم سپیدار بپردازیم.
حق سنوات و پایه سنوات چیست؟
همان طور که در مقاله “سنوات چیست” توضیح داده شد، سنوات به شکل زیر تعریف میشود:
“تمامی کارگران چه در جامعه و کشور ما و چه در جوامع و کشورهای پیشرفته همیشه با مشکلات بسیاری روبه رو بودهاند . در کشور ما به کمک پایه سنوات میزان کمبود حقوق کارگران تا حدودی جبران میشود و باعث تقویت روحیه کارگران میشود .
طبق ماده 24 قانون کار؛ سنوات، مزایای پایان کار، حق سنوات و یا مزایای پایان خدمت، مبلغی معادل یک ماه آخرین حقوق دریافتی کارگران است که کارفرما باید به کارگران خود پرداخت کند. سنوات یا مزایای پایان کار، باید با خاتمه و یا فسخ قرارداد کار، به کارگر پرداخت شود. این مبلغ به افرادی که کمتر از یک سال کارکرد داشته باشند نیز به نسبت مدت کارکردشان تعلق میگیرد و باید توسط کارفرما پرداخت شود.
پایه سنوات عبارت است از مبلغی که به صورت ماهیانه یا سالیانه به حداقل حقوق کارگرانی که بیش از یک سال مربوط به کار باشند، اعطا میشود . این مبلغ از طرف شورای عالی کار و به عنوان جبران کمبود حقوق به کارگران با حداقل دستمزد داده میشود. در ابتدای سال هفتاد قانون پایه سنوات در مجلس مطرح و بررسی شد. بر طبق این قانون کارگران رسمی و یا غیر رسمی که قرارداد رسمی دارند یا ندارد مشمول قانون پایه سنوات میشوند . در قسمت بعدی برای شما در مورد تفاوتهای پایه سنوات و حق سنوات توضیح بیشتری خواهیم داد.
تفاوت پایه سنوات با حق سنوات
حق سنوات را به عنوان یک کمک هزینه به میزان پایه حقوق به کارگران میدهند و این تنها شامل کارگرانی است که یک سال سابقه کار دارند و یا یکسال از دریافت آخرین پایه سنوات آنها میگذرد، این حق سنوات هم به کارگران رسمی و هم به غیررسمیها تعلق میگیرد . اما پایه سنوات به کارگاههایی که دارای دسته بندی مشاغل هستند تعلق میگیرد و این میزان نیز به پایه حقوق کارگرانی که در هر کدام از دسته بندیها قرار دارند داده میشود .
اگر همچنان در مورد نحوه محاسبه پایه سنوات و یا حق سنوات مشکل دارید میتوانید در بخش بعدی این موضوع را بیشتر مطالعه نمایید.
نحوه محاسبه پایه سنوات در حقوق
حقوق پایه ماهانه در سال دوم = حقوق اعلام شده سال جاری + ( پایه سنوات * تعداد روزهای کاری ماه )
نحوه محاسبه سنوات خدمت چگونه است؟
محاسبه سنوات در نرم افزار سپیدار
اگر شما با نرم افزار سپیدار کار میکنید، میتوانید ذخیره و محاسبه سنوات را براحتی انجام دهید. البته شما این عملیات را باید از طریق نرم افزار حقوق و دستمزد انجام دهید. ما در این قسمت سئوالات متداول و پرتکرار در ارتباط با موضوع سنوات را برای شما توضیح میدهیم تا ابهامات شما در این زمینه برطرف گردد.
سوالات پر تکرار سنوات در سیستم حسابداری سپیدار
مراحل محاسبه «ذخیره سنوات» برای هر کارمند چگونه است؟
جهت محاسبه “ذخیره سنوات” در سیستم حسابداری سپیدار،هر کارمند میبایست به ترتیب مراحل ذیل عمل نمود:
- در منوی عمودی وارد سیستم «حقوق و دستمزد» شده و از قسمت عملیات گزینه “محاسبات” را انتخاب کرده و در صفحه باز شده از بالای صفحه نوع محاسبات را «ذخیره سنوات» انتخاب نمائید.
- از بالای صفحه اطلاعات (سال/ماه) را درج کرده سپس گزینه “به روز رسانی لیست” را انتخاب نمائید.
- در این قسمت میتوان با استفاده از گزینه انتخاب چندگانه، کارمند مورد محاسبه را انتخاب کرده و در نهایت با استفاده از کلید میانبر F3 یا از بالای صفحه گزینه محاسبه را انتخاب نمود.
- در کادر باز شده “تاریخ مبنا” را یادداشت کرده و در نهایت گزینه «ادامه>>» را جهت محاسبه ذخیره سنوات انتخاب نمائید.
چه عواملی مبنای محاسبه «بازخرید سنوات» هستند؟
مبنا و متغیرهای لازم جهت محاسبه «بازخرید سنوات» به شرح ذیل است:
- از منوی عمودی وارد سیستم «حقوق و دستمزد» شده و از قسمت عملیات گزینه “تنظیمات حقوق و دستمزد” را انتخاب نمائید.
- در صفحه باز شده از سربرگ “سنوات” میتوان از سربرگهای «عوامل موثر در مبنای سنوات» و «کارکردهای موثر در محاسبه روزهای سنوات» میتوان مبنای محاسبه “بازخرید سنوات” را تعیین نمود.
- قبل از محاسبه «ذخیره سنوات» به چه پیش نیازهایی میبایست توجه داشت؟
پیش نیازهای کلی
- تعریف اطلاعات استقرار (در صورت وجود)
- از منوی عمودی وارد سیستم «حقوق و دستمزد» شده و از قسمت عملیات گزینه “تنظیمات حقوق و دستمزد” را انتخاب کرده و از سربرگ “سنوات” عوامل و کارکرد موثر در محاسبه سنوات را تنظیم شده باشد.
- محاسبات «حقوق ماهیانه» کارمند صورت گرفته باشد.چگونه میتوان حساب معین مربوط به “سنوات” را تغییر داد؟
- از منوی عمودی وارد سیستم «حقوق و دستمزد» شده و از قسمت عملیات گزینه “تنظیمات حقوق و دستمزد” را انتخاب نمائید.
- در صفحه باز شده از سربرگ “سنوات” حساب معین را انتخاب کرده و در نهایت فرم را ذخیره نمائید. سپس اقدام به ثبت سند حسابداری نمایید.