آیین نامه تأیید صلاحیت شرکت های مشاور در زمینه حفاظت فنی و خدمات ایمنی کار
شماره ۱۵۶۵۳۷ ۱۴۰۲/۷/۲۹
جناب آقای دکتر اکبرپور
مدیرعامل محترم روزنامه رسمی کشور
به پیوست «آیین نامه تأیید صلاحیت شرکت های مشاور در زمینه حفاظت فنی و خدمات ایمنی کار» بازنگری شده در شورای عالی حفاظت فنی موضوع ماده ۸۶ قانون کار، منضم به لوح فشرده آن آیین نامه که به استناد تبصره (۱) ماده مذکور در مورخه ۱۴۰۲/۴/۲۷ به توشیح و تصویب وزیر محترم تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیده است، برای درج در روزنامه رسمی کشور ارسال می شود.
معاون روابط کار ـ علی حسین رعیتی فرد
آیین نامه تأیید صلاحیت شرکت های مشاور در زمینه حفاظت فنی و خدمات ایمنی کار
ماده۱ـ هدف و دامنه شمول: این آیین نامه به منظور ارتقای سطح ایمنی در کارگاه های مشمول و نظاممند نمودن فعالیت شرکت های مشاور در زمینه حفاظت فنی و خدمات ایمنی کار برای صیانت نیروی انسانی و منابع مادی کشور به موجب ماده ۸۶ قانون کار تدوین گردیده است.
ماده۲ـ در این آیین نامه، اصطلاحات و واژه های ذیل در معانی مربوطه به کار می روند:
۱.۲. مرکز: مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که در این آیین نامه به اختصار مرکز نامیده می شود .
۲.۲ . شرکت مشاور در زمینه حفاظت فنی و خدمات ایمنی کار: شخص حقوقی است که برابر ضوابط این آیین نامه و دستورالعمل اجرایی آن تائید صلاحیت گردیده و خدمات مشاوره ای در زمینه حفاظت فنی و ایمنی کار به کارگاه های مشمول قانون کار ارائه می دهند که از این پس در این آیین نامه «شرکت» نامیده می شود .
۲.۳. کارشناس فنی: شخصی حقیقی است که صلاحیت حرفه ای وی بر اساس ضوابط دستورالعمل اجرایی این آیین نامه احراز و امور فنی مرتبط با پروانه صلاحیت شرکت از طریق ایشان انجام می شود.
۴.۲. احراز صلاحیت: فرآیندی است که طی آن، شرایط عمومی و توان تخصصی شرکت های متقاضی و کارشناسان فنی بر اساس این آیین نامه و دستورالعمل اجرایی ارزیابی می گردد.
۵.۲. پروانه صلاحیت: گواهی است که پس از طی مراحل موضوع این آیین نامه برای شرکت های احراز صلاحیت شده از سوی مرکز صادر می شود.
۶.۲ . زمینه تخصصی: هریک از زمینه های مرتبط با حفاظت فنی و ایمنی کار، موضوع دستورالعمل اجرایی این آیین نامه می باشد .
۷.۲. دستورالعمل اجرایی: مشتمل بر مجموعه ضوابط و فرآیند های عملیاتی این آیین نامه مربوط به شرکت، کارشناس فنی و سایر ذینفعان می باشد.
۸.۲ . ضوابط فنی: معیارها و قواعد فنی ارائه خدمات در هر یک از زمینه های تخصصی که توسط مرکز تدوین و ابلاغ می شود . (با رعایت مصوبات شورای عالی حفاظت فنی و سایر استانداردهای مرتبط)
ماده۳ـ کارفرما مکلف است خدمات مشاوره ای و آزمایشات فنی ادواری یا موردی امور حفاظت فنی و ایمنی کار موضوع این آیین نامه را از طریق شرکت های مشاور دارای پروانه صلاحیت انجام دهد .
ماده۴ـ به منظور مشاوره و ارائه خدمات حفاظت فنی و ایمنی کار، به مرکز اجازه داده می شود تا به شرکت های متقاضی واجد شرایط، پروانه صلاحیت اعطاء و نسبت به احراز صلاحیت اشخاص حقیقی متقاضی واجد شرایط به عنوان کارشناس فنی شرکت ها در زمینه های تخصصی نیز اقدام نماید .
ماده۵ ـ شرکت ها مکلفند کلیه فعالیت های مشاور و خدمات حفاظت فنی و ایمنی کار موضوع این آیین نامه را صرفاً از طریق کارشناسان فنی ارائه نمایند.
تبصره ـ چگونگی کار و نحوه تعامل شرکت ها با کارشناسان فنی در دستورالعمل اجرایی این آیین نامه تعیین می گردد.
ماده۶ ـ ارکان و تشکیلات این آیین نامه مشتمل بر «شورای سیاست گذاری»، «کمیته تشخیص و تایید صلاحیت» و «کمیته ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات و تخلفات »، می باشد .
ماده۷ـ شورای سیاستگذاری با هدف تبیین راهبردها و سیاست های کلان، بررسی و تائید دستورالعمل اجرایی و ضوابط فنی و تعیین زمینه های تخصصی به همراه شرح کلی خدمات، موضوع این آیین نامه با اعضای زیر تشکیل می شود :
الف ـ رئیس مرکز به عنوان رئیس شورا .
ب ـ مدیر کل بازرسی کار .
پ ـ یکی از اساتید دانشگاهی مرتبط با موضوع ایمنی کار با نظر رئیس شورا .
ت ـ نماینده کانون عالی انجمن های صنفی کارفرمایی ایران
ث ـ نماینده تشکل عالی کارگران کشور (با رعایت ماده ۱۳۶ قانون کار)
تبصره۱ـ جلسات شورای سیاستگذاری حداقل سالی دو بار تشکیل می شود.
تبصره۲ـ مصوبات شورای سیاستگذاری و کمیته های موضوع ماده ۶ این آیین نامه با نظر اکثریت نسبی اعضای حاضر در جلسه تصویب و توسط رئیس مرکز ابلاغ می گردد .
ماده۸ ـ تشخیص و احراز صلاحیت کلیه شرکت های متقاضی از طریق بررسی ساختار مدیریتی، تجارب کاری، امکانات و تجهیزات و نیز رتبه بندی آنان، همچنین بررسی توان تخصصی و تعیین کارشناسان فنی واجد شرایط برابر دستورالعمل اجرایی، بر عهده «کمیته تشخیص و تایید صلاحیت» می باشد.
تبصره۱ـ پروانه صلاحیت شرکت ها پس از احراز صلاحیت و طی تشریفات قانونی موضوع این آیین نامه هر دوسال یک بار صادر و مشروط به رعایت مقررات و ضوابط مربوطه تمدید و در صورت نیاز ارتقاء داده می شود.
تبصره۲ـ تشخیص و احراز صلاحیت کارشناسان فنی هر دوسال یکبار، منوط به رعایت کامل مقررات و ضوابط موضوعه و در صورت نیاز گذراندن دوره های آموزشی و بازآموزی تخصصی تعیین شده به تشخیص مرکز می باشد.
ماده۹ـ «کمیته ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات و تخلفات» با نظارت بر حسن انجام کار، نسبت به رسیدگی به تخلفات شرکت های دارنده پروانه صلاحیت و کارشناسان فنی از “اخطار کتبی تا محرومیت کامل از فعالیت” اقدام می نماید.
تبصره: شرح وظایف، نحوه فعالیت و ترکیب اعضای «کمیته تشخیص و تایید صلاحیت» و «کمیته ارزیابی عملکرد و رسیدگی به شکایات و تخلفات» در دستورالعمل اجرایی پیش بینی خواهد شد.
ماده۱۰ـ کلیه مشاوران حقیقی، حقوقی و کارشناسان فنی مجاز که بر اساس ضوابط قبلی از سوی مرکز احراز صلاحیت شده اند، باید حداکثر ظرف مدت شش ماه پس از ابلاغ دستورالعمل اجرایی این آیین نامه وضعیت خود را با ضوابط جدید تطبیق دهند.
ماده۱۱ـ مسئولیت نظارت بر حسن اجرای دستورالعمل ها و ضوابط فنی موضوع این آیین نامه بر عهده ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان های محل ارائه خدمت است و تخلفات شرکت ها و کارشناسان فنی را باید به مرکز برای بررسی و رسیدگی گزارش نمایند.
ماده۱۲ـ کلیه شرکت ها مکلفند گزارش عملکردی حوزه فعالیت خود را در قالب ساختار و زمان تعیین شده برابر دستورالعمل اجرایی، به مرکز و ادارات کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان های محل انجام خدمت ارائه نمایند.
ماده۱۳ـ خدمات آزمایشگاهی مورد نیاز در زمینه های تخصصی موضوع این آیین نامه باید از طریق آزمایشگاه های مورد تایید مرکز انجام شود.
ماده۱۴ـ ضوابط فنی موضوع این آیین نامه توسط مرکز تهیه و برای تائید به شورای سیاستگذاری ارائه می گردد .
ماده۱۵ـ کلیه گواهینامه ها و گزارش های فنی شرکت ها باید پس از تائید کارشناس فنی، به امضای مدیرعامل شرکت یا نماینده وی نیز برسد .
ماده۱۶ـ شرکت ها و کارشناسان فنی مکلفند، مفاد این آیین نامه، دستورالعمل اجرایی و سایر مصوبات شورای عالی حفاظت فنی و همچنین ضوابط فنی و مقررات اعلامی از سوی مرکز را رعایت نمایند.
ماده۱۷ـ دستورالعمل اجرایی این آیین نامه ظرف مدت ۳ ماه پس از ابلاغ، توسط مرکز تدوین و برای تصویب به شورای سیاستگذاری ارائه می گردد .
ماده۱۸ـ نظارت عالی بر حسن اجرای این آیین نامه و دستورالعمل اجرایی آن بر عهده مرکز می باشد.
این آیین نامه در ۱۸ ماده و ۶ تبصره در جلسه مورخ ۱۴۰۲/۰۳/۰۸ شورای عالی حفاظت فنی تدوین و در تاریخ ۱۴۰۲/۴/۲۷ به تصویب وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسید.
این آیین نامه جایگزین آیین نامه مشاوران و خدمات دهندگان حفاظت فنی و ایمنی مصوب ۱۳۹۸/۰۹/۱۷ می شود.