جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

چطور مالیات سوپرمارکت‌ها را محاسبه کنیم؟

فهرست مطالب


سوپرمارکت‌ها و هایپرمارکت‌ها از جمله کسب و کارهای فراگیر در کشور ما هستند. صاحبان این کسب و کارها معمولاً دانش زیادی در خصوص مالیات و نحوه محاسبه مالیات خود ندارند. مساله‌ای که موجب ضررهایی می‌شود.  البته منظور ما استفاده از یک نرم افزار فروشگاهی تخصصی یا تسلط بر دانش حسابداری برای این کسب و کارها نیست.

بلکه کمی مطالعه در خصوص مالیات‌ها، افراد را با حقوق و تکالیف خودشان آشنا می‌کند. در این مقاله از وبلاگ سپیدار سیستم به صورت کامل نحوه محاسبه مالیات سوپرمارکت ها را آموزش میدهیم. اگر شما صاحب یک سوپرمارکت هستید و اطلاعات زیادی در خصوص نحوه محاسبه مالیات مغازه و مالیات کارتخوان سوپرمارکت ندارید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید. به شما اطمینان می‌دهیم پس از خواندن این مقاله می‌توانید به راحتی مالیات سوپرمارکت خود را محاسبه کنید.

پادکست مالیات سوپرمارکت‌ها را در رادیو مالی سپیدار سیستم بشنوید

اگر اهل گوش دادن به پادکست هستید، پیشنهاد می‌کنیم دو قسمت 12 دقیقه‌ای رادیو مالی سپیدار سیستم با موضوع مالیات سوپرمارکت‌ها را گوش کنید. در این پادکست‌ها به صورت کامل تمامی قوانین حاکم بر مالیات سوپرمارکت‌ها و هایپرمارکت‌ها با زبانی ساده بیان شده است.

پادکست های با موضوع مالیات سوپرمارکت‌ها

تشکیل پرونده؛ نقطه شروع یک کسب و کار پایدار

تجربه سال‌ها حضور در صنعت حسابداری و گفتگو با اشخاص مختلف نشان می‌دهد که کسب و کارها حضور قانونی خود را در کشور جدی نمی‌گیرند. یکی از مصداق‌های این مساله عدم تشکیل پرونده مالیاتی است. مساله‌ای که متاسفانه جریمه‌ها و هزینه‌های سنگینی را به کسب و کارهای نوپا تحمیل می‌کند. بنابراین اولین توصیه ما برای یک سوپرمارکت تشکیل پرونده مالیاتی است. تشکیل پرونده مالیاتی کار چندان سختی نیست. کافی است همراه با مدارک خود به نزدیک‌ترین شعبه مالیاتی محل کسب خود مراجعه و اقدام به باز کردن پرونده مالیاتی کنید. مدارک مورد نیاز به شرح زیر است:

  • تصویر شناسنامه و کدملی
  • کدپستی
  • روشن کردن موضوع استیجاری یا صاحب ملک بودن
  • اجاره نامه
  • تصویر پروانه کسب

ما در این مقاله در خصوص مالیات اشخاص حقیقی صحبت می‌کنیم اما در مقالات و پادکستهای مختلف درباره مالیات اشخاص حقوقی هم صحبت کرده‌ایم. پیشنهاد می‌کنیم با مراجعه به صفحه آموزش حسابداری شرکت ها از این مقالات و پادکست‌ها استفاده کنید.

بررسی مالیات سوپرمارکت‌ها

از چه زمانی باید مالیات پرداخت کنیم؟ باورهای غلط را باور نکنید!

گاهی اوقات باورهایی در ذهن مردم شکل گرفته که کاملاً غلط است. یکی از این باورها این است که در سال اول نیازی به پرداخت مالیات نیست. تبصره 3 ماده 177 قانون مالیات‌های مستقیماً صراحتاً چهارماه به صاحبان کسب و کار فرصت داده است تا شروع فعالیت خود را به اداره مالیات اطلاع دهند.

صاحبان مشاغل مکلفند ظرف چهار ماه از تاریخ ‌شروع فعالیت مراتب را کتبا به اداره امور مالیاتی محل اعلام نمایند. عدم انجام دادن تکلیف فوق در مهلت مقرر مشمول جریمه‌ای ‌معادل ده درصد (10%) مالیات قطعی و نیز موجب محرومیت ازکلیه تسهیلات و معافیت‌های مالیاتی تا تاریخ شناسایی توسط اداره‌ امور مالیاتی خواهد بود. این حکم در مورد صاحبان مشاغلی که ‌برای آنها از طرف مراجع ذیربط پروانه یا مجوز فعالیت صادرگردیده است‌، نخواهد بود.

از زمانی که سوپرمارکت شروع به فعالیت کرده، مشمول پرداخت مالیات خواهد بود.

گروه بندی مشاغل ؛ پیش نیاز محاسبه نرخ مالیات سوپرمارکت

پیش از اینکه به سراغ محاسبه نرخ مالیات سوپرمارکت‌ها برویم، بایستی با گروه بندی مشاغل آشنا شوید. سازمان امور مالیاتی مشاغل را به سه دسته تقسیم کرده است. تا سال 99 گروه بندی مشاغل تغییر خاصی نداشت اما از ابتدای سال 1400 تغییراتی در گروه بندی مشاغل ایجاد شده است. به همین منظور ما گروه بندی مشاغل را بر اساس آخرین تغییرات یعنی 1400 بررسی می‌کنیم:

  • مشاغل طبقه 1: دارندگان کارت بازرگانی، صاحبان کارخانه، صاحبان هتل، صاحبان بیمارستان‌ها، صاحبان فروشگاه‌های زنجیره‌ای، صرافی‌ها، صاحبان موسسات حسابرسی و کسانی که شرکت‌های حمل و نقل دارند 8 شغلی هستند که در ردیف مشاغل طبقه 1 تقسیم‌بندی می‌شوند. همچنین مشاغلی که مجموع فروش آن‌ها بیش از 5.5 میلیارد تومان در سال باشد، در طبقه اول قرار می‌گیرند.
  • مشاغل طبقه 2: کسانی که بین 1 میلیارد و 800 میلیون تا 3 میلیارد تومان مجموع فروش سالانه داشته باشند.
  • مشاغل طبقه 3 : مشاغلی که در طبقه 1 یا 2 قرار نگرفته باشند، در این طبقه‌بندی جای می‌گیرند.

طبق قوانین، سوپرمارکت‌ها هنگام تشکیل پرونده مالیاتی می‌توانند طبقه خود را خودشان انتخاب کنند. معمولاٌ افراد طبقه سوم را انتخاب می‌کنند. دقت داشته باشید که تکالیف مالیاتی طبقه دوم و سوم به نسبت سایر طبقه‌ها کمتر و سبک‌تر است. همچنین بر اساس قانون، کسب و کار تا 3 سال بعد از تشکیل پرونده، حق تغییر طبقه خود را نخواهد داشت.

بررسی قوانین مالیات سوپرمارکت ها و هایپرمارکت ها

مالیات سوپرمارکت‌ها چطور محاسبه می‌شود؟

مالیات سوپرمارکت‌ها به صورت پله‌ای محاسبه می‌شود. به استاند ماده 131 نرخ مالیات بر درآمد اشخاص حقیقی به شرح زیر است:

  1. تا میزان پانصد میلیون (500,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ پانزده درصد (15%)
  2. نسبت به مازاد پانصد میلیون (500,000,000) ریال تا میزان یک میلیارد (1,000,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست درصد (20%)
  3. نسبت به مازاد یک میلیارد (1,000,000,000) ریال درآمد مشمول مالیات سالانه به نرخ بیست و پنج درصد (25%)

تبصره- به ازای هر ده درصد (10%) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آنها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخهای مذکور کاسته می­شود. شرط برخورداری از این تخفیف تسویه بدهی مالیاتی سال قبل و تسلیم اظهارنامه مالیاتی مربوطه در مهلت اعلام شده از سوی سازمان امور مالیاتی است.

تا کی فرصت ارائه اظهارنامه داریم؟

اشخاص حقوقی باید نسبت به ارسال لیست مالیات حقوق و اظهارنامه خود به صورت منظم اقدام کنند. در خصوص سوپرمارکتها و کسب و کارهای اشخاص حقیقی هم سازمان امور مالیاتی تاریخی را مشخص کرده است. سوپرمارکت ها تا خردادماه (پایان خرداد) فرصت ارائه اظهارنامه دارند. برای مثال آخرین فرصت اظهارنامه مالیاتی سوپرمارکت ها برای سال 99، خرداد سال 1400 است.

مواظب کافی نت ها باشید

اکثر اشخاص حقیقی مثل سوپرمارکت‌ها با مراجعه به کافی نت ها اقدام به ارسال اظهارنامه مالیات بر درآمد مشاغل می‌کنند. نکته مهمی که در این باره بایستی به خاطر داشته باشید، چک کردن چند باره اظهارنامه است. در بسیاری از موارد صاحب سوپرمارکت اظهارنامه را به درستی تکمیل نکرده و همین مساله موجب اخذ مالیات سنگینی شده است.

اظهارنامه مالیاتی را پیش از ارسال چک کنید

ماده 101؛ میزان معافیت مالیاتی سوپرمارکت‌ها چقدر است؟

جالب است بدانید بر اساس ماده 101 سوپرمارکت ها می توانند از معافیت مالیاتی استفاده کنند. ابتدا متن صریح ماده 101 را بررسی می‌کنیم:

ماده 101- درآمد سالانه مشمول مالیات مودیان موضوع این فصل که اظهارنامه مالیاتی خود را طبق مقررات این فصل در موعد مقرر تسلیم کرده‌اند تا ‌میزان معافیت موضوع ماده (84) این قانون از پرداخت مالیات معاف و مازاد آن به نرخ­های مذکور در ماده (131) این قانون مشمول مالیات خواهد بود. ‌شرط تسلیم اظهارنامه برای استفاده از معافیت فوق نسبت به عملکرد سال 1382 به بعد جاری است.

تبصره 1- در مشارکت­های مدنی اعم از اختیاری و قهری شرکا حداکثر از دو معافیت استفاده خواهند کرد و مبلغ معافیت به­طور مساوی بین آنان تقسیم و ‌باقی­مانده سهم هر شریک جداگانه مشمول مالیات خواهد بود. شرکایی که با هم رابطه زوجیت دارند از لحاظ استفاده از معافیت در حکم یک شریک‌ تلقی و معافیت مقرر به زوج اعطا می‌گردد. در صورت فوت احد از شرکا وراث وی به عنوان قائم‌مقام قانونی از معافیت مالیاتی سهم متوفی در‌مشارکت به شرح فوق استفاده نموده و این معافیت به­طور مساوی بین آنان تقسیم و از درآمد سهم هر کدام کسر خواهد شد.

به زبان ساده‌تر هرساله دولت مبلغی را به عنوان معافیت مالیاتی اشخاص حقوقی در نظر میگیرد. در سال 99 برای سوپرمارکت‌ها 28 میلیون و 800 هزارتومان از پرداخت مالیات معاف بودند. این مبلغ هرساله در قانون بودجه مشخص می‌شود. کسانی که به صورت شراکتی اقدام به تاسیس سوپرمارکت می‌کنند می‌توانند حداکثر از 2 معافیت مالیاتی بهره ببرند. از طرف دیگر در صورتی که زوجی اقدام به تاسیس سوپرمارکت کند، تنها یکبار میتواند از این معافیت استفاده کند.

در خصوص مالیات سوپرمارکت ها سوالی دارید؛ از ما بپرسید

در این مقاله به صورت کامل مالیات سوپرمارکت‌ها را بررسی کردیم. اما اگر همچنان در ذهن شما سوالی باقی مانده است، در زیر همین صفحه برای ما بنویسید. سوالات شما توسط متخصصان سپیدار سیستم با دقت پاسخ داده خواهد شد. در انتهای مقاله پیشنهاد می‌کنیم با مراجعه به صفحه آموزش مالیات از آخرین اخبار، مقالات و پادکست‌های تخصصی و البته رایگان سپیدار سیستم با موضوع مالیات استفاده کنید.

Facebook
WhatsApp
Twitter
LinkedIn
Pinterest

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نویسندگان
اینفومت

اینفومت تلاش می کند با تولید محتوای مناسب برای جامعه هدف، خدمت هر چند کوچک را عرضه نماید

FOLLOW US ON